1.Децембар Светски дан борбе против сиде

Датум: 01. Decembar 2018 11:05 Категорија: Новости

Данас, 1.децембра,  обележава се Светски дан борбе против сиде и то је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ/АИДС-ом и сете се оних који су умрли.

Светски дан борбе против сиде
 
Први пут је обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља. Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и стигма и дискриминација су остали реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом. Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се сакупе средства, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.
 
Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.
 
КАКО МОЖЕТЕ ПОДРЖАТИ СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ?
 
Подизањем свести људи о ХИВ-у и сиди у свом окружењу.
Ношењем црвене трачице и предлагања другим људима да учине исто.
Тако што ћете заштитити себе – ово је примарни и најважнији начин да се заустави ширење ХИВ-а.
Ако мислите да постоји разлог – тестирајте се на ХИВ.
ЦРВЕНА ТРАЧИЦА ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ СИМБОЛ КОЈИ ОДРАЖАВА СВЕСТ О ПОСТОЈАЊУ ХИВ/СИДЕ
 
Тридесет година после првих случајева ХИВ-а, црвена трачица је универзални симбол свести и подршке онима који живе са ХИВ-ом. Људи их носе током целе године, а поготово у време 1. децембра – Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, како би изразили своју забринутост о ХИВ-у и сиди и људима који живе или су окружени њима.
 
Црвена трачица је прва трачица која је постала симбол и касније инспирисала разне верзије као што је, на пример, роза трачица за борбу против рака дојке.
 
Скоро деценију после појаве ХИВ-а, 1991. године, група од 12 уметника се окупила како би створили визуелни израз разумевања за људе који живе са или су угрожени ХИВ-ом и то са циљем како би подигли свест и навели људе да причају о ХИВ-у. Смислили су једноставно решење које је касније постало најпрепознатљивији симбол деценије – црвену трачицу. Одабрали су црвену боју јер је јарка и уочљива, симболизује страст, срце и љубав, и у облику који је лако направити.
 
На почетку, уметници су сами правили и делили трачице по Њујоршкој уметничкој сцени и већ после неколико недеља, светски познати глумци су причали о значају трачица и почели су да их носе по разним церемонијама доделе награда као што је Оскар. Медији су такође пружили подршку и убрзо је симбол црвене трачице постао препознатљив у целом свету.
Не постоји званични облик трачице и, као и многи људи, можете је направити сами. Без обзира на облик и величину, порука коју шаљете је иста – порука подршке и разумевања за људе који живе са ХИВ-ом или сидом, и брига и посвећеност борби против ХИВ/АИДС-а.
 
Црвена трачица наставља да буде моћна сила у напорима да се увећа свест јавности о ХИВ-у и сиди.