Твоје мало неком живот значи

Датум: 01. Januar 2019 12:46 Категорија: Предавања

Ово је први међународни пројекат који се реализује у нашој школи на наше велико задовољство. У жељи да и наше школе буду учеснице овог предивног међународног пројекта пријавили смо се за учешће. 

Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства

У жељи да и наше школе буду учеснице овог предивног међународног пројекта пријавили смо се за учешће. Ученици који су укључени у овај пројекат јесу ученици из одељења С2/4 и Л2/4 Средње школе у Звечану и ученици одељења Е2 из ТШ „Михаило Петровић Алас“ из Косовске Митровице, укупно десет ученика Средње школе у Звечану и седам ученика ТШ „Михаило Петровић Алас“ у Косовској Митровици. Ментор ученицима у обе школе је професор историје Сања Марковић.

У пројекту је учешће узело више од 10.000 ученика из 30 земаља, односно више од 400 школа, више од 400 наставника, а индиректно око 1200 наставника и чак 20.000 родитеља. Пројекат је садржао одређен број задатака који је требао да се оствари у току девет недеља колико је предвиђено његовотрајање. Аутор пројекта је Жељана Радојичић Лукић, учитељица која је у кругу 50 најбољих учитеља света.


Циљ пројекта је остварење четвртог циља од 17 развојних циљева УН-а: квалитетно образовање, односно његовог подциља 4.7 који гласи: „ До краја 2030-е године обезбедити да сви ученици стекну знања и вештине потребне да се унапреди одрживи развој између осталог и путем едукација за одрживи развој и одрживе стилове живота, људска права, родну равноправност, као и за промовисање културе, мира и ненасиља, припадности глобалној заједници и поштовања културне разноликости и доприноса културе одрживом развоју“.
Пројекат је интеркултурално повезао седам континената, путем вршњачког – сарадничког учења о другим народима и земљама, њиховој култури.
Наше жељене дестинације биле су Египат, Шпанија, Грчка, Тунис, Турска, Мексико и Индија. Ученици су показали своју креативност и маштовитост кроз игру, музику, спремање хране, израде плаката и презентација, мапе света, писање писама и изради јастучића.


Писмо пријатељства послали смо Средњој економској – трговинској школи у Кули као и ОШ „Станислав Сремчевић“ у Крагујевцу. Планирамо даљу сарадњу и дружење, за сада само виртуелну, али се искрено надам да ћемо имати ближу и чешћу сарадњу у будућности са овим школама у будућности. Писма пријатељства добили смо од поменутих школа као и  од ученика ОШ из Скобаља.
У спровођењу задатка „Твоје мало неком живот значи“ учествовали су и родитељи. Прикупљена средства (јастучиће, луткице, корпице, рукавице) предали смо школи за децу ометену у развоју „Косовски божур“, а ускоро се планира и организовање хуманитарне акције прикупљање прилога.


Као прави истраживачи, сви скупа кренули смо у једну нову заједничку авантуру, чаробну и посебну, нама врло драгу.
Била нам је част и задовољство да учествујемо у овом пројекту и чаробном дружењу.

До неког новог сусрета и сарадње од срца Вас све поздрављамо!


Какви су утисци и како се одвијало предавање можете проверити на линку испод.