27.Јануар Савиндан у нашој школи

Датум: 28. Januar 2019 18:16 Категорија: Новости


Свечаним програмом Средња школа у Звечану обележила је школску славу Савиндан, ломљењем славског колача уз жито и усклик нашем просветитељу.

Дан великог српског просветитеља и празник у коме се обележава живот и дело Светог Саве 27.Јануара у Звечану је започео је звуцима црквених звона и литургијом у цркви Светог Ђорђа.
Пригодном свечаношћу, ломљењем славског колача, уз жито и Светосавску химну, настављено је свечано обележавање школске славе у просторијама школе.


Уз Светосавску химну, жито и резање славског колача, које је обавио отац Богомир Стевић, ђаци и наставници ове школе обележили су школску славу.


Кум школске славе ове године био је наш цењени колега професор Родољуб Радовановић, док је за следећу годину изабрана наша колегиница професор Тања Мирковић. 


У част Светог Саве, утемељивача образовања и првог српског архиепископа ученици млађих разреда су извели пригодан програм, рециталом и низом песама посвећених првом учитељу и оснивачу српских школа и наше духовности – Светом Сави.
Затим су своје глумачко умеће показали ученици старијих разреда приказавши позоришну представу. У драмском приказу једног сегмента живота Светог Саве, од рођења принца Растка до његовог замонашења и одласка у Свету Гору, уткана је била и песма наших солиста.

Празник Свети Сава установљен је за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља. Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком власти. После полувековне забране, деведесетих година прошлог века поново се враћа као школска слава.

Какви су утисци и како је протекао Савиндан у нашој школи можете проверити на линку испод.