Светски дан борбе против сиде

Датум: 22. Decembar 2019 19:37 Категорија: Новости



Поводом обележавања 1. децембра, Светског дана борбе против сиде, специјалиста социјалне медицине, др. Татјана Милуновић, лекар у Дому здравља у Звечану, одржала је предавање за ученике старијих разреда, (трећег и четвртог) и упознала их са овом неизлечивом болешћу, изворима заразе, начинима преношења и мерама превенције.



Сида или синдром стечене имунодефицијенције је углавном полно преносива болест која представља последњи стадијум инфекције организма вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ), а карактерише је прогресивно слабљење имуног система, што појединце чини подложним широком спректру инфекција и тумора.
Вирус се најчешће преноси сексуалним путем, а нешто ређе преко заражене крви, са заражене мајке на дете током трудноће, порођаја или дојења итд.
 Вирус се не може пренети уобичајеним социјалним контактима, нити путем животиња.



У циљу превенције, у многим земљама се спроводе различите активности са сврхом едукације људи о начину преношења вируса и мерама које се могу предузети како до инфекције не би дошло.
 За сада не постоји ефикасан лек или вакцина, који гарантују излечење.
Ипак, антиретровирални лекови могу да продуже период трајања инфекције и одложе улазак у фазу сиде.
Постоји разлика између појмова ХИВ позитивна особа и особа обољела од сиде. ХИВ позитивна особа је заражена вирусом (ХИВ-ом), али то још увијек не значи да има сиду.
До појаве болести може да прође временски период од две до десет година, а сида (АИДС) је последња и најтежа фаза напада ХИВ вируса.
Предавање је  организовано како би се млади људи едуковали о овој болести.