Свети Сава, школска слава

Датум: 30. Januar 2020 16:13 Категорија: НовостиСвечаним програмом Средња школа у Звечану обележила је школску славу Савиндан, ломљењем славског колача уз жито и усклик нашем просветитељу.
Дан великог српског просветитеља и празник у коме се обележава живот и дело Светог Саве 27.jануара у Звечану је започео је звуцима црквених звона и литургијом у цркви Светог Ђорђа.


Пригодном свечаношћу, ломљењем славског колача, уз жито и Светосавску химну, настављено је свечано обележавање школске славе у просторијама школе.Домаћин овогодишње школске славе  била  је наша цењена колегиница,  професор, Тања Мирковић , док је за следећу годину изабран наш колега, домар школе, Радиша Радовановић.
 У част Светог Саве, утемељивача образовања и првог српског архиепископа ученици школе  су извели пригодан програм, рециталом и низом песама посвећених првом учитељу и оснивачу српских школа и наше духовности – Светом Сави.


Затим су ученици показали своје глумачко умеће, приказавши позоришну представу.У драмском приказу једног сегмента живота Светог Саве, од рођења принца Растка до његовог замонашења и одласка на  Свету Гору, уткана је била и песма наших солиста.Празник Свети Сава установљен је за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца.
У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада најсвечаније прославља.
Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком власти. После полувековне забране, деведесетих година прошлог века поново се враћа као школска слава.

Какви су утисци и како је протекао Савиндан у нашој школи можете пoгледати  на линку испод.