Лабораторијски техничар

Датум: 12. Maj 2020 18:36 Категорија: НовостиДруги образовни профил - занимање у оквиру подручја рада ЗДРАВСТВО И СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА у нашој школи је ЛАБОРАТОРИЈСКИ ТЕХНИЧАР.
Рад лабораторијског техничара се своди на рад у лабораторији са биолошким материјалом. Занимање не захтева директан рад са пацијентом, осим код узимања материјала за анализу.Стални контакт са биолошким материјалом захтева спретност, знање и пре свега прецизност.

Лабораторијски техничар мора бити одговоран, прецизан и предан послу.

Лабораторијски техничари спроводе разне анализе крви, урина и другог биолошког материјала, што помаже лекарима у откривању и лечењу болести.

Њихов посао укључује узимање узорака, вађење крви и правилно преузимање узорака, које узима лекар (биопсија).Наставни садржаји и практичан рад омогућавају ученицима стицање знања и вештина из подручја медицинске биохемије, микробиологије, хематологије, паразитологије.

Практична настава се обавља у лабораторији у оквиру школе, у биохемијској и клиничкој лабораторији у Дому здравља ,,Звечан’’ у Звечану, Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици.Ученици у поменутим институцијама повезују теорију и праксу, директно се сусрећу са пацијентима, обрадом материјала.

Образовање траје четири  године и након завршетка школовања ученици су оспособљени за самостални рад у разним типовима лабораторија.