QR Code наше школе

Шта је QR код?

Бели квадрат са три већа и мноштвом неправилно распоређених ситних црних квадратића! Сигурно сте већ негде видели овакав код и вероватно се запитали шта је то и чему заправо служи! Иако је релативно нова појава код нас, овај код је настао још 1994.године. Назван је QR код!

      QR Code Средње Школе-Звечан
 
QR код је креиран у Јапану у корпорацији Dens-Wave. Креатор кода је намеравао да се садржај који он означава изузетно брзо декодира, па је овај код добио назив Quick Response или  „QR“.
 
Иако су првенствено коришћени за праћење делова у производњи аутомобила, овај матрични, односно дводимензионални кодови се сада користе у много ширем контексту, па се могу видети на разним часописима, web локацијама, знацима и билбордима, као и на сваком објекту о коме би кориснику могле да затребају информације. Технологија QR кодова је услед своје практичности и приступачности данас присутна у свим деловима света, а у Јапану су QR кодови тренутно најпопуларнији дводимензионални кодови.
 
Иако наликује стандардном бар коду, QR код се разликује по једној битној особини – може се читати путем мобилног телефона! Са све већим бројем мобилних телефона који имају уграђену камеру, примена QR кодова све више добија смисао и оправдање и показују се као изузетно практичан начин за дистрибуцију информација.
 
QR код може садржати разне податке као што су URL адреса, текст, SMS порука, број телефона, e-mail адреса, лични подаци,...
 
 
Ко и како може да користи QR код?
 
Овај код може да користи свако ко има мобилни телефон са камером и одговарајућим инсталираним софтвером. Покретањем Цоде реадер апликације на телефону и скенирањем/фотографисањем QR кода, ваш браузер ће вас директно одвести до кодиране адресе, или вам очитати кодиране податке. Поступак је много бржи и једноставнији него укуцавање целе њеб адресе. Овакав начин линковања се назива и hardlink.
 
 
Уколико ваш телефон нема уграђену апликацију за читање QR кодова, можете је скинути са нета. Апликације за читање QР кодова су многобројне, бесплатне и прилагођене готово свим моделима телефона, а уз то их је и лако инсталирати. Ипак, неопходно је да имате smartphone уређај.