Чеп за хендикеп

Датум: 08. Mart 2019 00:08 Категорија: Новости

Srednja skola Zvecan

Средња Школа у Звечану придружила се акцији прикупљања чепова у којем учествује више од око 650 предшколских установа, око 800 основних школа, 220 средњих школа, министарстава, амбасада, преко 580 друштвено одговорних компанија и предузетника из целе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.



Удружење „Чеп за хендикеп“ представља изворну „грассроотс“ грађанску иницијативу која је настала као друштвена реакција на неповољну законску регулативу у Србији, која предвиђа замену ортопедских помагала у веома дугим, а понекад и нехуманим роковима (3-8 година у односу на врсту инвалидитета).

Акција удружења која траје од септембра 2012.године, функционише тако што грађани добровољно прикупљају чепове са пластичних флаша, које затим прикупљамо и продајемо компанијама које се баве рециклажом тврде пластике. За добијени новац купује се особама са инвалидитетом нова или половна ортопедска помагала.
 
На основу приспелих пријава, и након процене  стручне комисије удржења коју чини тим лекара специјалиста, купују се адекватна ортопедска помагала.
 
Својим активностима делују на промену друштвене свести и одговорности, како према животној средини, тако и према особама са инвалидитетом.
Кроз искуства у раду, настоје да унапредие услуге, како би особе са инвалидитетом биле у прилици да из употребу адекватнх ортопедских помагала остваре свој пун потенцијал.

Мисија удружења „Чеп за хендикеп“ је побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом и залагање за остваривање пуног потенцијала сваке особе са инвалидитетом, уз коришћење расположивих ресурса у заједници.

Пратите и Ви добре примере хуманости