Еколошка радионица: Зелени корак !

Датум: 22. April 2019 22:06 Категорија: Предавања

Удружење спортских риболоваца „Рибар“ одржало је еколошку радионицу са ученицима прве године Средње школе у Звечану поводом 22.априла дана планете Земље.

Циљ пројекта је подизање свести код деце и младих узраста 10-19 година на терторији општине Звечан о заштити животне средине; унапређење квалитета живота деце и младих, побољшање услова за квалитетно провођење слободног времена у природи кроз подстицање омладинског активизма.

Ученицима су представљене поделе екологије по областима изучавања, детаљније су им представљене различите групе загађивача животне средине, као и циљеви одрживог развоја који су у вези са екологијом, животном средином и зеленом енергијом.


Радионица је била интерактивног карактера, учесници су радо учествовали у дискусијама, постављали различита питања и наводили примере рециклаже и смањења загађења.

Ученици су осмислили еколошка правила којих се сви могу свакодневно придржавати како би умањили загађење и заштитили своју околину:
  1. Правилно одлагање отпада,
  2. Штедња струје и воде,
  3. Смањење дуванског дима,
  4. Спречавање и не изазивање пожара,
  5. Чување шума,
  6. Смањивање употребе пластичних кеса,
  7. Коришћење природних производа,
  8. Смањење употребе аутомобила,
  9. Смањење буке,
  10. Рециклажа.

У склопу радионице одржан је и Еко квиз на коме су учесници показали да су запамтили све о чему се на радионицама говорило. Закључак је да је ова тема од великог значаја за омладину, да су свесни проблема са којима се природа суочава и да су млађе генерације спремније за предузимање акција чишћења околине, да су отворене за прихватање нових идеја о заштити животне средине и да су спремне да мењају животне навике како би сви живели у лепшем и чистијем свету.


22.Април дан планете Земље

 
Међународни дан планете Земље, 22. април, обележава се сваке године широм света различитим манифестацијама и акцијама. Оне имају за циљ да скрену пажњу јавности на значај очувања животне средине и да доведу до промене еколошке свести.
Дан планете Земље први пут је обележан 22. априла 1970. године у САД-у. Овај датум је службено прихваћен као Дан планете Земље на Конференцији Уједињених нација о животној средини 1992. год. у Рио де Жанеиру. На тој Конференцији је присуствовао велики број представника влада, када је и усаглашен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја планете Земље.
 
Повећање броја становника на Земљи и индустријализација довеле су до загађења ваздуха, земље и воде. Све већи проблем су и нехигијенске дивље депоније. Последњих стотинак година планета Земља доживела је веће загађење него милионима година уназад. Неодговорно људско понашање довело је до климатских промена, до ефекта стаклене баште, до глобалног загревања, до нестајања многих биљних и животињских врста са лица Земље.
 
Еколошки проблеми на нашој планети данас су много већи него пре 49 годинa када је почело обележавање овог дана. Ако човек не посвети потребну пажњу очувању и заштити животне средине и одрживог развоја, ако и даље настави са неодговорним понашањем, доћи ће у ситуацији да се затрпа и угуши у сопственим отпадним материјама. С једна стране све веће количине отпада у животној средини, а с друге стране нерационално коришћење природних богатстава прете да људски род доживи самоуништење.
 
Није довољно активирати се само када је Дан планете Земље (22. априла) или Светски дан човекове околине ( 5. јуна). Планета Земља нама свакодневно пружа услове за живот, па је зато неопходно да се и ми свакодневно понашамо тако што ћемо рационално користити све то што нам Земља пружа. Сваки човек на Планети, ма где се налазио, мора да поштује природне законе и да се понаша у складу с њима. Само на тај начин моћи ће да сачува оно што му је природа несебично дала.
 
Дан планете Земље је прилика да сваки грађанин размисли о свом понашању према Земљи, и да допринесе да Земља буде чистија и лепша. Само здрава и чиста животна средина може нам пружити квалитетнији живот. Заједничким снагама треба да се подигне свест о потреби заштите животне средине и одговорног понашања.
 
У Републици Србији се доносе еколошки закони који би требало да уведу европске стандарде код нас. У многим областима постоји законска регулатива усклађена са захтевима ЕУ, али она се недовољно спроводи.
Сви Институти и Заводи за јавно здравље у Србији, даје допринос својим континуираним радом на праћењу и очувању квалитета животне средине контролом воде за пиће, воде за купање и рекреацију у отвореним и затвореним базенима, на купалиштима река и језера, контролом хране, ваздуха и све што је везано за здравље становништва.
 
Ове године и Средња школа из Звечана је дала свој допринос Светском дану планете Земље, самим тим што га је обележила, уводећи у својим школским активностима едукативне радионице и акције као што су "Чеп за хендикеп" и "#trashtag изазов: Очистимо свој град" подижући тако свест и дајући добар пример својим ученицима и широј околини.

Будите и ВИ пример својој околини !